Στεγαστικά δάνεια: Αύξηση στη ζήτηση για σταθερά επιτόκια

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα τιμολόγια των τεσσάρων Τραπεζικών συστημάτων. Σήμερα, έξι στους δέκα νέους πελάτες επιλέγουν σταθερό επιτόκιο.

Ως απόρροια των διαδοχικών αυξήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά τα κυμαινόμενα προϊόντα, όλο και ακριβότερα έχουν γίνει τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, με τις τράπεζες να αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω την τιμολογιακή τους πολιτική τον τελευταίο χρόνο.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν σταθερότητα στο κόστος της δανειακής σύμβασης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, οι δανειολήπτες σπεύδουν είτε να μετατρέψουν τα κυμαινόμενα σε σταθερά είτε να «κλειδώσουν» τη δόση όπως προκύπτουν τα στοιχεία από τις χρεώσεις των τεσσάρων Τραπεζικών συστημάτων, τα οποία αποτυπώνουν την κατάσταση στην αγορά.

Η κεντρική τράπεζα για ένα στεγαστικό δάνειο, με σταθερό επιτόκιο, διάρκειας έως πέντε έτη, αποφάσισε να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια όπου σε πολλές περιπτώσεις «αγγίζουν» τις 80 μονάδες βάσης. Έτσι, όσο αυξάνεται η διάρκεια του δανείου, τόσο μεγαλώνει και η επιβάρυνση για τους δανειολήπτες, με τη διαφορά να ξεπερνά ακόμη και τη μία μονάδα.

Αναφορικά, έξι στους δέκα νέους πελάτες επιλέγουν σήμερα σταθερό επιτόκιο, διάρκειας από 10 έως 20 έτη, με το υπόλοιπο 40% να μοιράζεται μεταξύ εκείνων που αιτούνται δανείου διάρκειας τριών και πέντε ετών και 25 και 30 ετών αντίστοιχα. Πολλά από αυτά τα αιτήματα έχουν μειωμένα επιτόκια προηγούμενων μηνών και οι πελάτες αναζητούν τη σταθερότητα για μεγάλη διάρκεια. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αυξηθεί το ποσοστό των σταθερών επιτοκίων έως πέντε έτη.

 

 

Με πληροφορίες από το NewMoney


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *